NIEUWE STALSCHILDERIJENHUIS WEBSHOP

WEBLOG

Kaasboerderij+en+Schilderijenhuis+Heileuver
16-10-2013

Alles draait om kaas

Alles draait om kaas.

‘Voor mij graag een pond boerenkaas met Sallandse kruiden’, een vitale zeventiger doet zijn bestelling in boerderijwinkel ’Heileuver’ om vervolgens te vertellen dat hij al 28 jaar in het Vechtdal op vakantie komt en altijd naar Heileuver gaat voor de Sallandse kruidenkaas. De kaasboerin, Joke van de Crommert, beaamt dat de Sallandse kuidenkaas bijna een klassieker is van de boerderij.

Reeds 35 jaar geleden startte Marinus met zijn ouders Ge en Geert Post de kaasmakerij naast de reeds al bestaande boerderij. Een van de eerste zelfbedachte recepturen was de Sallandse kruidenkaas; refererend aan de streek Salland. Het is een fris pittige kaas met bieslook, paprika en verse knoflook. Boerenkaas is rauwmelkse kaas dwz kaas gemaakt van ongepasteuriseerde melk. Deze manier van produceren zorgt ervoor dat alle goede smaak- en geurstoffen niet verloren gaan. Boerenkaas is daardoor uitgesprokener van smaak en pittiger dan fabriekskaas.

De kudde Frisian-Holsteiners grazen gedurende het vroege voorjaar tot de late herfst in het weiland, dit tot de tevredenheid van de boer, de koe en de consument. Tweemaal daags worden de koeien gemolken en bijna alle melk wordt tot kaas verwerkt. 10 Liter melk staat garant voor een kilo heerlijke boerenkaas! Dagelijks wordt en zo’n 160 kilo kaas geproduceerd die gretig aftrek vindt in de boerderijwinkel op het erf, bij collega-boerderijwinkels, kaasspeciaalzaken, horeca en streekmarkten. Er wordt nauw samengewerkt met koks op wiens verzoek er soms hele speciale kazen ontstaan. Heileuver zelf kent zo’n 20 soorten kaas met onder andere fenegriek, brandnetel, mosterd, asperge-lenteui en mosterd.

De favoriet van de boer en boerin van Heileuver? Joke lacht; ’s morgens belegen, ’s middags extra belegen en ’s avonds oud. Marinus sluit zich daarbij aan: ‘Naturel kaas! Maar dan de oude boerenkaas, heerlijk pittig” Ach, dat hadden we kunnen weten; er staat niet voor niets ‘Age is not important, until you are a cheese’ geschilderd boven de planken met mooie boerenkazen op de boerenblauwe muur in de winkel van Kaasboerderij Heileuver.





Streamer



De cirkel is rond; binnen een straal van 20 meter gebeurt het allemaal ; de koeien worden in de stal gemolken, in de kaasmakerij wordt de kaas geproduceerd, in het pakhuis rijpt ie en in de winkel wordt geproefd en gekocht. Ieder heeft zijn aandeel; de koe, de boer en de klant.

 





E-mailadres zichtbaar





Door deze website te gebruiken ga je akkoord met onze privacyvoorwaarden.

Om spam(bots) te weren vragen wij je het controle nummer in te vullen. captcha




×
×
×
COOKIES OP DEZE WEBSITE
Deze website maakt gebruik van twee soorten cookies: `sessiecookies` en `permanente cookies`.

Sessiecookies zijn tijdelijke cookies die alleen op uw computer / apparaat blijven staan totdat u de website verlaat of uw browser sluit.
Een permanente cookie blijft voor een langere periode, of totdat u het handmatig verwijdert.
Onze essentiële cookies identificeren u niet persoonlijk. Alle gegevens worden verzameld en opgeslagen in een anonieme vorm.

Met uw toestemming plaatsen we een `tracking cookie` op uw computer. We gebruiken deze cookie om bij te houden welke pagina`s u bezoekt om een profiel van uw online gedrag op te bouwen. Dit profiel is niet gekoppeld aan uw naam, adres, e-mailadres en dergelijke.

U kunt onze tracking cookies uitschakelen via uw browser of door deze voorwaarden te weigeren, maar dit kan de werking van onze website negatief beïnvloeden.