Weblog

jam voor Clementine

Geplaatst: 10 december 2014

Een pot jam voor Clementine
‘’Oh , wat enig, en zo ver van de bewoonde wereld, een winkel in comestibles’’. Ze zei het echt! Mijn geheugen maakte in sneltreinvaart een sprint naar de lessen Frans van lang geleden  maar de ‘comestibles ‘ bleven veilig  in mijn lange termijn geheugen zitten.
Twee dames ; “Wij komen uit de Haag, hoor”, ontdekten op een saaie maandagmiddag Heileuver, of zoals gezegd; een winkel in comestibles. De middag was in ieder geval niet meer saai. Dit werd leuk!
De muisgrijze dames van een respectabele leeftijd konden zo uit een boek van Couperus  zijn gestapt. Ik luisterde nog even of ik buiten geen hoefgetrappel hoorde van paarden en geluid van een koets, maar nee  hoor de dames waren met de automobiel.  Ze vertelden dat ze in een eeenig etablissement  in de buurt logeerden en dat ze nu aan het toeren waren en bij toeval ons ontdekten.
Alle comestibles werden bevoeld, gekeurd, betast, beoordeeld, bestudeerd en becommentarieerd.  Daar de dames wat oud en doof waren, genoot ik heerlijk mee. Alle bridgedames gingen over de tong, familie en vrienden (vrinden) om uiteindelijk tot de slotsom te komen dat ze voor Clementine WEL een kadootje zouden meenemen. Van de anderen kregen ze ook nooit iets of iets wat ze vast en zeker zelf ook ooit hadden gekregen. Ach, er zit weinig verschil in mensen.
Tijd genoeg voor mij om het woord comestibles een plaats te geven en na veel wikken en wegen werd besloten om over te gaan tot de aanschaf van een pot confiture- op z’n Sallands Geertruida’s Jam- . Daar er 20 variaties jam zijn ging het vingertje van de ene dame  weer langs alle potten jam en de andere dame keurde de frambozen goed. Oke , de pot jam kreeg een papiertje ,een strik en een kaartje en de gezamenlijke geldbuidel kwam tevoorschijn en er werd niet met florentijnen maar met gewone euro’s betaald.
De ziektes, goede eigenschappen en kwalen  van Clementine werden nog even benoemd; een hardnekkige vorm van bronchitis  zorgde ervoor dat Clementine aan huis gebonden was. Zouden het dan toch 3 zussen zijn? Zou Clementine de pot jam alleen op mogen eten of zouden ze hem samen leeg peuzelen? De dames een week op vakantie en Clementine een pot frambozenjam! Ik kreeg acuut medelijden met Clementine, of misschien at die nu thuis dagelijks heerlijke bonbons,en was ze blij dat ze even alleen was! Heel voorstelbaar.
De dames togen opgewekt weer naar hun logement.- Weer naar de bewoonde wereld! -
 
IMAG1426.jpg

2 reacties

medemens
10 augustus 2015, 09:31 uur en ja, nergens is ook ergens, heel raar
op tien twaalf 2000 veertien
bij de de hei~ooievaar \"de \" hagenaar
gehoord en in het echt , gaaf, gezien

in ben geboren in nootdorp ( ark~ achterweg ) vlak erbij
ligt nog steeds den haag , achter de duinen

de kaas van deze boerderij maakt mij altijd blij
als ik bij \"de aanvang~lettele \" kaas ga struinen

iets over mensen leren is hen eren

anne karien
28 mei 2018, 15:50 uur WE LOVE KAAS

Reageer

Naam
E-mail
Typ de code over
Captcha
Reactie
Terug naar overzicht Volgende bericht
 
Adres
Kaasboerderij en Schilderijenhuis Heileuver
Dalmsholterdijk 17
8146 PE Dalmsholte (Ommen)

T 0529 - 45 82 32
E info@heileuver.nl
Adres Ma t/m vr   9.00 - 18.00 uur.
Zaterdag 9.00 - 17.00 uur
Van 1 oktober tot 1 april dinsdags gesloten
Zon- en feestdagen gesloten
Volg ons: Volg ons Twitter Linkedin Weblog
© 2012 Heileuver Koeien, Kaas en Kunst | Ontwerp Studio Buskruit | Realisatie Sologic