Weblog

Alles draait om kaas

Geplaatst: 16 oktober 2013

Alles draait om kaas.

‘Voor mij graag een pond boerenkaas met Sallandse kruiden’, een vitale zeventiger doet zijn bestelling in boerderijwinkel ’Heileuver’ om vervolgens te vertellen dat hij al 28 jaar in het Vechtdal op vakantie komt en altijd naar Heileuver gaat voor de Sallandse kruidenkaas. De kaasboerin, Joke van de Crommert, beaamt dat de Sallandse kuidenkaas bijna een klassieker is van de boerderij.

  Reeds 35 jaar geleden startte Marinus met zijn ouders Ge en Geert Post de kaasmakerij naast de reeds al bestaande boerderij. Een van de eerste zelfbedachte recepturen was de Sallandse kruidenkaas;  refererend aan de streek Salland. Het is een fris pittige kaas met bieslook, paprika en verse knoflook. Boerenkaas is rauwmelkse kaas dwz kaas gemaakt van ongepasteuriseerde melk. Deze manier van produceren zorgt ervoor dat alle goede smaak- en geurstoffen niet verloren gaan. Boerenkaas is daardoor uitgesprokener  van smaak en pittiger dan fabriekskaas.

De  kudde Frisian-Holsteiners grazen gedurende het vroege voorjaar tot de late herfst in het weiland, dit tot de tevredenheid van de boer, de koe en de consument. Tweemaal daags worden de koeien gemolken en bijna alle melk wordt tot kaas verwerkt. 10 Liter melk staat garant voor een kilo heerlijke boerenkaas! Dagelijks wordt en zo’n 160 kilo kaas geproduceerd die gretig aftrek vindt in de boerderijwinkel op het erf,  bij collega-boerderijwinkels, kaasspeciaalzaken, horeca en streekmarkten.  Er wordt nauw samengewerkt met koks op wiens verzoek er soms hele speciale kazen ontstaan. Heileuver zelf kent zo’n 20 soorten kaas  met onder andere fenegriek, brandnetel, mosterd, asperge-lenteui en mosterd.

De favoriet van de boer en boerin van Heileuver? Joke lacht; ’s morgens belegen, ’s middags extra belegen en ’s avonds oud. Marinus sluit zich daarbij aan: ‘Naturel kaas! Maar dan de oude boerenkaas, heerlijk pittig” Ach, dat hadden we kunnen weten; er staat niet voor niets  ‘Age is not important, until you are a cheese’ geschilderd boven de planken met mooie boerenkazen op de boerenblauwe muur in de winkel van Kaasboerderij Heileuver.

 

 

Streamer

 

De cirkel is rond; binnen een straal van 20 meter gebeurt het allemaal ; de koeien  worden in de stal gemolken, in de kaasmakerij wordt de kaas geproduceerd, in het pakhuis rijpt ie en in de winkel wordt geproefd  en gekocht. Ieder heeft zijn aandeel; de koe, de boer en de klant.

 

4 reacties

JxmbEP88e
14 mei 2016, 09:46 uur That\'s really thinking at an imeipssrve level
PjpaqVV3wI4
15 mei 2016, 08:59 uur De très belles pièces artisanales du bout du monde; Selectionnées avec soin pour les Clients désireux d&;c817#authenti2ité, d’exception, … C’est une belle aventure!! Nous nous sommes entrevue vendredi midi pour en discuter. Je vous laisse mon mail pour plus d’infos auprès des architectes paysagistes.A bientôt http://dfvnrfgoi.com [url=http://qqlkowcku.com]qqlkowcku[/url] [link=http://zswufbdif.com]zswufbdif[/link]
aqkTj8gBnqk
17 mei 2016, 01:56 uur Danke f&#252;r die Anregungen. F&#252;r Deinen Marktplatz kannst Du <a href=\"http://nemzbjv.com\">unct2&#25w;nsehre</a> Kategorien einfach im Kundenbereich unter ausblenden, indem Du den Haken dahinter mit einem Klick entfernst, mehr dazu in unserer .PS: Um ein Plugin zum Abonnieren der Kommentare per Email k&#246;nnten wir uns mal k&#252;mmern. Alternativ bietet sich aber auch der an.
tMOf9bmF3ou
18 mei 2016, 02:55 uur Those respectable conservatives, headed by Trn7ilku&#821c; Bill Buckley, DID support the ERA. The liberal is our opponent. The truckling respectable conservative is our ENEMY. You handle POWs according to the Geneva Convention. You summarily hang traitors. http://gfgsjgzm.com [url=http://mnrwxjh.com]mnrwxjh[/url] [link=http://sbyziaqyc.com]sbyziaqyc[/link]

Reageer

Naam
E-mail
Typ de code over
Captcha
Reactie
Terug naar overzicht Volgende bericht
 
Adres
Kaasboerderij en Schilderijenhuis Heileuver
Dalmsholterdijk 17
8146 PE Dalmsholte (Ommen)

T 0529 - 45 82 32
E info@heileuver.nl
Adres Ma t/m vr   9.00 - 18.00 uur.
Zaterdag 9.00 - 17.00 uur
Van 1 oktober tot 1 april dinsdags gesloten
Zon- en feestdagen gesloten
Volg ons: Volg ons Twitter Linkedin Weblog
© 2012 Heileuver Koeien, Kaas en Kunst | Ontwerp Studio Buskruit | Realisatie Sologic